Blog

Jakość paliw ma znaczenie

dodano:

Jakość paliw ma znaczenie

Przyczyną złej pracy urządzenia może być nieodpowiednie paliwo, stosowane niezgodnie z jego przeznaczeniem, gdzie zarówno granulacja lub słaba kaloryczność niejednokrotnie jest uzasadnieniem braku uzyskania żądanej temperatury kotła. Prawdę mówiąc takie paliwo nie będzie miało również cech spełniających wymagań emisyjno-środowiskowych.


Nieodpowiednia granulacja eko-groszku bądź pelletu prowadzi do szybkiego zużywania się podzespołów odpowiedzianych za proporcjonalne podawanie paliwa, a często znajdujące się w paliwie „ciała obce” (kamienie, gruz, przedmioty stalowe, kawałki drewna) narażają system podawania na znaczne uszkodzenia będące często nieodwracalnymi.  Niespełnienie podstawowych warunków prowadzi do kłopotów i częstych awarii zespołu podającego i to zarówno w kotłach eko-groszkowych jak i pelletowych, a czas naprawy takiego podajnika zdecydowanie się wydłuża. W przypadku węgla kamiennego sortymentu eko-groszek powinien być on kaloryczny w przedziale 23-28 MJ/kg z niskim wskaźnikiem spiekania co gwarantuje mało popiołu, nie może być wilgotny, a ziarna winny zawierać się w przedziale frakcji: 5-25mm. Dozowanie mokrego eko-groszku powoduje szybką korozję ślimaka, który zamiast przewidzianego okresu zużycia od 6 do 8 lat, często dożywa skromne 2-3 lata swojej pracy, co jest ewidentnie świadectwem dozowania mokrego opału. W tym przypadku zawarta woda w eko-groszku spływa grawitacyjnie z zasobnika do rury podawczej, gdzie będąc w szczelnym układzie i  strefie wyższej temperatury zaczyna w niej odparowywać. Niestety agresywne związki węgla są odparowywane w miejscu położenia ślimaka i zazwyczaj w połowie zwoju ślimaka korozja powoduje największe ubytki. Drugim bezpośrednio narażonym elementem na działanie wilgoci jest zasobnik czyli popularny kosz na opał, i to on równie jako pierwszy odczuje korozję wynikającą z mokrego opału. Dlatego tak niewiele trzeba, aby stworzyć dobre warunki spalania przygotowując suchy opał na kilka dni przed zasypaniem zasobnika.

Rekomendowany Pellet wytwarzany przez uznanych producentów posiada kaloryczność na poziomie 18 MJ/kg, pochodzi z drzewa iglastego, jest oznaczony Klasą A1, czyli najwyższej jakości z gwarancją małej ilości popiołu. Należy unikać tzw. Agro-Pelletu zawierającego w swojej strukturze agresywny chlor pochodzący ze słomy, siana, ściółki z farm drobiarskich czy torfu albo pelletów ze słonecznika lub takich z domieszką papieru !
Przed zakupem pelletu stajemy przed wyborem, który pellet jest lepszy: liściasty czy iglasty ? Pellet iglasty ma nieco korzystniejsze parametry od liściastego, bo podczas procesu  prasowania i granulacji zmienia swoją gęstość i to między innymi decyduje o wartości opałowej. Pellet wyprodukowany z drzewa iglastego z uwagi na zawartość żywicy jest bardziej spójny, lepiej się rozpala.

Firma Defro zdecydowanie rekomenduje pellet o średnicy 6 mm z uwagi na niezawodną i precyzyjną pracę zespołu podającego, a także lepszą kontrolę napowietrzania i automatyczną korektę mocy palnika.
Z uwagi na strukturę budowy granulatu i dość łatwą higroskopijność pellet powinien być składowany w suchych pomieszczeniach, najlepiej powyżej posadzki podłogi. Jeśli nawilgnie będzie niezdatny do użycia. Nie należy także składować pelletu na zewnątrz mimo, że jest on fabrycznie workowany.

 

Najnowsze artykuły

Licznik odwiedzin: 11477013 , dzisiaj: 523 , wczoraj: 3134 , online: 18